EL PLA DE PROTECCIÓ
🌿 Què és un pla de protecció?
Els plans de protecció del medi natural i del paisatge (PPMNP) són instruments d'ordenació i de gestió dels espais naturals protegits i, pel que fa a l'ordenació dels usos del sòl, tenen la naturalesa jurídica pròpia dels plans directors urbanístics.
El Decret 127/2021 sobre el Parc Natural del Montseny i sobre els espais del PEIN el Montseny i Cingles de Bertí, declara parc natural el massís del Montseny i estableix l’obligatorietat de redactar un pla de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural per conservar i millorar el patrimoni natural i cultural, i impulsar el desenvolupament rural i l'ús públic, tot fent un ús sostenible dels recursos naturals.
🌿 Antecedents
Aquesta figura neix dels antics Plans especials de protecció del medi natural i del paisatge, definits per la Llei 12/1985, d’espais naturals. Arran d’una modificació de la Llei d’espais naturals al 2017, s’ha dotat la formulació dels plans de protecció d’una major concreció.
Actualment, el Parc del Montseny es regula per mitjà del “Plan especial del Parque del Montseny”, aprovat el 26 de juliol de 1977, pel que fa a l’àmbit inclòs a la demarcació de Barcelona, i el 26 de gener de 1978 pel que fa a la de Girona.
Fruit d’una revisió profunda d’aquest Pla especial, l’11 de desembre de 2008 es va aprovar definitivament el nou “Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc del Montseny”, contra el qual es va interposar recurs contenciós administratiu. Com a conseqüència d’aquests recurs, el juliol de 2016 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anul·lar el Pla Especial per manca d’avaluació ambiental estratègica.
Aquest nou Pla de protecció vindrà a omplir el buit deixat arrel de l’anul·lació del Pla Especial del 2008, el qual servirà com a base per a la seva redacció, tot tenint en compte la necessària adaptació als canvis normatius que s’han produït i a la situació actual.
🌿 Quin és l’àmbit territorial del Pla?
El Parc Natural del Montseny comprèn territoris de divuit municipis de les demarcacions de Barcelona i Girona. El pla de protecció, a més, pot delimitar zones perifèriques de protecció, àmbits d'influència i àmbits de connectivitat amb altres espais naturals.
🌿 Quins són els objectius del Pla?
Descriure les característiques físiques, geològiques i biològiques del territori.
Identificar els elements que integren el patrimoni natural, el seu estat actual i la previsió d’evolució futura.
Regular els usos del sòl i l’aprofitament dels recursos naturals per garantir els valors a protegir.
Regular l’ús públic de l’espai i la seva utilització per al gaudi de la ciutadania.
Establir les mesures normatives i, si s’escau, d’actuació necessàries per garantir el bon estat de conservació del medi.
Establir la zonificació de l’espai i la regulació de la seva xarxa viària. Per a cada zona s’establiran els usos de sòl i de l’edificació d’acord amb els objectius i valors a preservar. Aquestes zones hauran d’ésser incorporades al planejament urbanístic.
Delimitar les zones perifèriques de protecció, àmbits d’influència i àmbits de connectivitat interns i amb altres espais naturals.
Establir criteris que serveixin de pauta per al desenvolupament de polítiques sectorials compatibles amb els objectius de conservació
Establir mesures per a la promoció socioeconòmica i de governació de l’espai
🌿 Qui redactarà i aprovarà el Pla?
La Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona es faran càrrec de la redacció tècnica d’aquest instrument, i posteriorment serà la Generalitat de Catalunya qui iniciarà els tràmits corresponents per a la seva aprovació.
EL PROCÉS DE PARTICIPACIÓ
🌿 Què vol aconseguir el procés?
Detectar el coneixement, informació i expectatives existents en relació al territori.
Generar un espai de confiança i de col·laboració.
Definir un model de Parc Natural el més consensuat possible, d’acord amb els objectius específics del Pla
🌿 Quin impacte tindrà aquest procés?
Permetrà redactar un Avanç del Pla més ajustat a les necessitats i expectatives existents, i basat en un coneixement més exhaustiu i contrastat.
El document d’Avanç del Pla estableix:
els objectius i estratègies del Pla de protecció
les propostes/alternatives inicials d’ordenació
la descripció de les característiques bàsiques de la proposta d’ordenació escollida, tan elaborada i acabada com sigui possible
🌿 Qui pot participar en aquest procés participatiu?
👥Membres dels òrgans i espais estables de participació existents al Parc: representants del món local i d'altres administracions implicades, persones expertes relacionades amb la recerca, representats d’entitats i agents econòmics del territori.
👤 Tota persona interessada que vulgui aportar el seu coneixement i experiència en aquesta redacció de l'Avanç del Pla a través d'aquest portal.
🌿 Com es pot participar?
👥 Assistint als tallers organitzats en el marc dels espais estables de participació, adreçats a les persones que en formen part.
🖥️ Mitjançant aquesta plataforma Participa311: on hi ha la informació i les eines necessàries per fer les seves aportacions. Es podran presentar aportacions (a la secció PARTICIPA FENT APORTACIONS I PROPOSTES) i/o respondre un qüestionari (a la secció PARTICIPA OMPLINT L'ENQUESTA).
🏠 Per facilitar la participació digital, hi haurà un punt físic d’accés al portal Participa 311 amb personal de suport a l’Oficina del Parc: Masia Mariona. Ctra. BV-5119, km 2, Mosqueroles. Fogars de Montclús. Estarà habilitat de dilluns a diumenge de 9:30 a 15:30h, durant els períodes d’aportacions de diagnosi (novembre-desembre 2022) i de propostes (maig-juny 2023).
🛠️ Organitzant i/o participant en sessions autogestionades per part d’entitats, grups de persones o col·lectius que vulguin fer una reflexió col·lectiva per fer aportacions al procés.
Compartir