Informació sobre les galetes que es fan servir a aquesta pàgina web
Utilitzem galetes en el nostre lloc web per a millorar el rendiment i el contingut d'aquest. Les galetes ens permeten oferir una experiència d'usuari i uns continguts més personalitzats des dels nostres canals de xarxes socials.
Ostres! La teva xarxa està desconnectada. El que estàs veient és una versió prèvia de la pàgina desada a la memòria cau i podria ser que el contingut no estigui actualitzat.
Pla de protecció del medi natural i el paisatge del Montseny
Redacció de l'Avanç de Pla
Quant a aquest procés
Aquest és l'espai informatiu i de participació ciutadana per al procés de redacció del document d'Avanç del Pla de protecció del medi natural i el paisatge del Parc Natural del Montseny.
El termini per fer aportacions a la fase de diagnosi ha finalitzat.
📅 Al llarg del primer trimestre de 2024 es faran les sessions de debat i s'activaran els mecanismes participatius per precollir propostes. En aquest espai hi trobaràs tota la informació sobre els diferents canals de participació.
A continuació, trobaràs tota la informació que es vagi generant al llarg del procés participatiu.
EL PLA DE PROTECCIÓ
🌿 Què és un pla de protecció?
Els plans de protecció del medi natural i del paisatge (PPMNP) són instruments d'ordenació i de gestió dels espais naturals protegits i, pel que fa a l'ordenació dels usos del sòl, tenen la naturalesa jurídica pròpia dels plans directors urbanístics.
El Decret 127/2021 sobre el Parc Natural del Montseny i sobre els espais del PEIN el Montseny i Cingles de Bertí, declara parc natural el massís del Montseny i estableix l’obligatorietat de redactar un pla de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural per conservar i millorar el patrimoni natural i cultural, i impulsar el desenvolupament rural i l'ús públic, tot fent un ús sostenible dels recursos naturals.
🌿 Antecedents
Aquesta figura neix dels antics Plans especials de protecció del medi natural i del paisatge, definits per la Llei 12/1985, d’espais naturals. Arran d’una modificació de la Llei d’espais naturals al 2017, s’ha dotat la formulació dels plans de protecció d’una major concreció.
Actualment, el Parc del Montseny es regula per mitjà del “Plan especial del Parque del Montseny”, aprovat el 26 de juliol de 1977, pel que fa a l’àmbit inclòs a la demarcació de Barcelona, i el 26 de gener de 1978 pel que fa a la de Girona.
Fruit d’una revisió profunda d’aquest Pla especial, l’11 de desembre de 2008 es va aprovar definitivament el nou “Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc del Montseny”, contra el qual es va interposar recurs contenciós administratiu. Com a conseqüència d’aquests recurs, el juliol de 2016 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anul·lar el Pla Especial per manca d’avaluació ambiental estratègica.
Aquest nou Pla de protecció vindrà a omplir el buit deixat arrel de l’anul·lació del Pla Especial del 2008, el qual servirà com a base per a la seva redacció, tot tenint en compte la necessària adaptació als canvis normatius que s’han produït i a la situació actual.
🌿 Quin és l’àmbit territorial del Pla?
El Parc Natural del Montseny comprèn territoris de divuit municipis de les demarcacions de Barcelona i Girona. El pla de protecció, a més, pot delimitar zones perifèriques de protecció, àmbits d'influència i àmbits de connectivitat amb altres espais naturals.
🌿 Quins són els objectius del Pla?
Descriure les característiques físiques, geològiques i biològiques del territori.
Identificar els elements que integren el patrimoni natural, el seu estat actual i la previsió d’evolució futura.
Regular els usos del sòl i l’aprofitament dels recursos naturals per garantir els valors a protegir.
Regular l’ús públic de l’espai i la seva utilització per al gaudi de la ciutadania.
Establir les mesures normatives i, si s’escau, d’actuació necessàries per garantir el bon estat de conservació del medi.
Establir la zonificació de l’espai i la regulació de la seva xarxa viària. Per a cada zona s’establiran els usos de sòl i de l’edificació d’acord amb els objectius i valors a preservar. Aquestes zones hauran d’ésser incorporades al planejament urbanístic.
Delimitar les zones perifèriques de protecció, àmbits d’influència i àmbits de connectivitat interns i amb altres espais naturals.
Establir criteris que serveixin de pauta per al desenvolupament de polítiques sectorials compatibles amb els objectius de conservació
Establir mesures per a la promoció socioeconòmica i de governació de l’espai
🌿 Qui redactarà i aprovarà el Pla?
La Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona es faran càrrec de la redacció tècnica d’aquest instrument, i posteriorment serà la Generalitat de Catalunya qui iniciarà els tràmits corresponents per a la seva aprovació.
EL PROCÉS DE PARTICIPACIÓ
🌿 Què vol aconseguir el procés?
Detectar el coneixement, informació i expectatives existents en relació al territori.
Generar un espai de confiança i de col·laboració.
Definir un model de Parc Natural el més consensuat possible, d’acord amb els objectius específics del Pla
🌿 Quin impacte tindrà aquest procés?
Permetrà redactar un Avanç del Pla més ajustat a les necessitats i expectatives existents, i basat en un coneixement més exhaustiu i contrastat.
El document d’Avanç del Pla estableix:
els objectius i estratègies del Pla de protecció
les propostes/alternatives inicials d’ordenació
la descripció de les característiques bàsiques de la proposta d’ordenació escollida, tan elaborada i acabada com sigui possible
🌿 Qui pot participar en aquest procés participatiu?
👥Membres dels òrgans i espais estables de participació existents al Parc: representants del món local i d'altres administracions implicades, persones expertes relacionades amb la recerca, representats d’entitats i agents econòmics del territori.
👤 Tota persona interessada que vulgui aportar el seu coneixement i experiència en aquesta redacció de l'Avanç del Pla a través d'aquest portal.
🌿 Com es pot participar?
👥 Assistint als tallers organitzats en el marc dels espais estables de participació, adreçats a les persones que en formen part.
🏠 Per facilitar la participació digital, hi haurà un punt físic d’accés al portal Participa 311 amb personal de suport a l’Oficina del Parc: Masia Mariona. Ctra. BV-5119, km 2, Mosqueroles. Fogars de Montclús. Estarà habilitat de dilluns a diumenge de 9:30 a 15:30h, durant els períodes d’aportacions de diagnosi (novembre-desembre 2022) i de propostes (maig-juny 2023).
🛠️ Organitzant i/o participant en sessions autogestionades per part d’entitats, grups de persones o col·lectius que vulguin fer una reflexió col·lectiva per fer aportacions al procés.
Fem servir galetes per assegurar les funcionalitats bàsiques del lloc web i per a millorar la teva experiència en línia. Pots configurar i acceptar l'ús de galetes, i modificar les teves opcions de consentiment en qualsevol moment.
Essencials
Aquestes galetes permeten la funcionalitat clau del lloc web i ajuden a mantenir a les seves usuàries segures. Es guarden automàticament al navegador i no es poden desactivar.
Tipus
Nom
Servei
Descripció
Galeta
_session_id
Aquesta pàgina web
Permet als llocs web recordar a la usuària dins d'un lloc web quan es mou entre pàgines web.
Galeta
decidim-consent
Aquesta pàgina web
Emmagatzema informació sobre les galetes permeses per la usuària en aquesta pàgina web.
Emmagatzematge local
pwaInstallPromptSeen
Aquesta pàgina web
Guarda l'estat si la notificació d'instal·lació de l'aplicació web progressiva (PWA) ja ha estat vista per la usuària.
Preferències
Aquestes galetes permeten que el lloc web recordi les opcions que s'han triat en el passat a aquest lloc web per tal de proporcionar una experiència més personalitzada a les usuàries.
Analítiques i estadístiques
Aquestes galetes s'utilitzen per a mesurar i analitzar l'audiència del lloc web per a ajudar a millorar-lo.
Màrqueting
Aquestes galetes recullen informació sobre com fas servir el lloc web i es poden fer servir per a proporcionar-te un servei més personalitzat en els diferents espais en què participes.
Ajuda
Un procés participatiu és una seqüència d'activitats participatives que involucren la ciutadania (p.e. primer omplir una enquesta, després realitzar propostes, debatre-les en trobades presencials o virtuals, i finalment prioritzar-les) amb l'objectiu de definir, prendre una decisió sobre un tema específic o desplegar un projecte concret.
Els temes o projectes poden ser diversos: planificació estratègica, redacció col·laborativa d'un reglament, norma, o qualsevol altre instrument relacionat amb el desplegament de polítiques públiques, el disseny d'un espai, entre molts d’altres
Fases del procés
Fase d'inici del procés participatiu en el que es realitza una campanya informativa en la qual s'explica el procés i convida als participants a col·laborar en la difusió d'aquest a través de dues sessions informatives:
Sessió informativa amb la Junta Rectora del Parc
Sessió informativa amb la resta d’espais estables de participació
Aquesta fase té com objectiu principal analitzar la realitat actual del Parc Natural del Montseny i incorporar les visions dels diferents agents sobre la seva situació. Per fer-ho es pren com a punt de partida el document tècnic de treball de diagnosi elaborat per l’equip redactor del Pla de protecció per emmarcar el debat en aquesta fase.
Delimitació del marc del debat: en la que es delimiten aquells aspectes que es porten a debat, ordenant-los en categories i àmbits el més comprensibles possibles.
Diagnosi qualitativa i participada: es canalitza a través de diferents sessions de treball de manera presencial adreçades a identificar elements en clau de diagnosi en relació al marc de debat; i a través d'aquesta plartaforma digital on tothom qui vulgui pot presentar les seves aportacions (a la secció PARTICIPA FENT APORTACIONS I PROPOSTES(Enllaç extern)) i/o respondre un qüestionari (a la secció PARTICIPA OMPLINT L'ENQUESTA(Enllaç extern)).
Posteriorment a les sessions realitzades s’elaborarà un informe de resultats de les mateixes que es penjaran a la plataforma recollint totes les aportacions recollides així com l'informe de diagnosi de totes les aportacions fetes en aquest moment del procés.
Aquesta fase servirà per definir, a partir del diagnòstic realitzat, els eixos d’ordenació per al Pla de protecció.
Delimitació del marc del debat: en aquesta fase de propostes també caldrà elaborar un document que delimitarà el marc del debat i centrarà la reflexió en uns àmbits concrets i el més entenedors possibles.
Generació participada de propostes S’habilitaran diferents mecanismes de participació dels diferents agents en clau propositiva a partir del marc del debat definit.
Un cop finalitzat el procés, es farà un retorn dels resultats del mateix a totes les persones i agents que hauran participat, tot explicant els impactes del procés participatiu en el document d’Avanç de Pla de protecció elaborat.
Per això, en aquesta fase de retorn, es realitzaran:
Sessions de presentació de l’Avanç de pla de protecció als membres dels espais estables de participació i als participants en el procés.
Publicació dels resultats: Es publicaran en aquesta plataforma tots els informes parcials i finals del procés participatiu així com el document d’Avanç elaborat.
Compartir