Pla de protecció del medi natural i el paisatge del Montseny
Redacció de l'Avanç de Pla
About this process
Aquest és l'espai informatiu i de participació ciutadana per al procés de redacció del document d'Avanç del Pla de protecció del medi natural i el paisatge del Parc Natural del Montseny.
El termini per fer aportacions a la fase de diagnosi ha finalitzat.
⚠️ Ja pots consultar l'Informe de resultats de la fase de diagnosi participada!
També pots consultar totes les aportacions realitzades aquí.
📅 A la tardor es faran les sessions de debat i s'activaran els mecanismes participatius per precollir propostes. En aquest espai hi trobaràs tota la informació sobre els diferents canals de participació.
---------------------------------------------------------------------------
A continuació, trobaràs tota la informació que es vagi generant al llarg del procés participatiu.
EL PLA DE PROTECCIÓ
🌿 Què és un pla de protecció?
Els plans de protecció del medi natural i del paisatge (PPMNP) són instruments d'ordenació i de gestió dels espais naturals protegits i, pel que fa a l'ordenació dels usos del sòl, tenen la naturalesa jurídica pròpia dels plans directors urbanístics.
El Decret 127/2021 sobre el Parc Natural del Montseny i sobre els espais del PEIN el Montseny i Cingles de Bertí, declara parc natural el massís del Montseny i estableix l’obligatorietat de redactar un pla de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural per conservar i millorar el patrimoni natural i cultural, i impulsar el desenvolupament rural i l'ús públic, tot fent un ús sostenible dels recursos naturals.
🌿 Antecedents
- Aquesta figura neix dels antics Plans especials de protecció del medi natural i del paisatge, definits per la Llei 12/1985, d’espais naturals. Arran d’una modificació de la Llei d’espais naturals al 2017, s’ha dotat la formulació dels plans de protecció d’una major concreció.
- Actualment, el Parc del Montseny es regula per mitjà del “Plan especial del Parque del Montseny”, aprovat el 26 de juliol de 1977, pel que fa a l’àmbit inclòs a la demarcació de Barcelona, i el 26 de gener de 1978 pel que fa a la de Girona.
- Fruit d’una revisió profunda d’aquest Pla especial, l’11 de desembre de 2008 es va aprovar definitivament el nou “Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc del Montseny”, contra el qual es va interposar recurs contenciós administratiu. Com a conseqüència d’aquests recurs, el juliol de 2016 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anul·lar el Pla Especial per manca d’avaluació ambiental estratègica.
- Aquest nou Pla de protecció vindrà a omplir el buit deixat arrel de l’anul·lació del Pla Especial del 2008, el qual servirà com a base per a la seva redacció, tot tenint en compte la necessària adaptació als canvis normatius que s’han produït i a la situació actual.
🌿 Quin és l’àmbit territorial del Pla?
El Parc Natural del Montseny comprèn territoris de divuit municipis de les demarcacions de Barcelona i Girona. El pla de protecció, a més, pot delimitar zones perifèriques de protecció, àmbits d'influència i àmbits de connectivitat amb altres espais naturals.
🌿 Quins són els objectius del Pla?
- Descriure les característiques físiques, geològiques i biològiques del territori.
- Identificar els elements que integren el patrimoni natural, el seu estat actual i la previsió d’evolució futura.
- Regular els usos del sòl i l’aprofitament dels recursos naturals per garantir els valors a protegir.
- Regular l’ús públic de l’espai i la seva utilització per al gaudi de la ciutadania.
- Establir les mesures normatives i, si s’escau, d’actuació necessàries per garantir el bon estat de conservació del medi.
- Establir la zonificació de l’espai i la regulació de la seva xarxa viària. Per a cada zona s’establiran els usos de sòl i de l’edificació d’acord amb els objectius i valors a preservar. Aquestes zones hauran d’ésser incorporades al planejament urbanístic.
- Delimitar les zones perifèriques de protecció, àmbits d’influència i àmbits de connectivitat interns i amb altres espais naturals.
- Establir criteris que serveixin de pauta per al desenvolupament de polítiques sectorials compatibles amb els objectius de conservació
- Establir mesures per a la promoció socioeconòmica i de governació de l’espai
🌿 Qui redactarà i aprovarà el Pla?
La Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona es faran càrrec de la redacció tècnica d’aquest instrument, i posteriorment serà la Generalitat de Catalunya qui iniciarà els tràmits corresponents per a la seva aprovació.
EL PROCÉS DE PARTICIPACIÓ
🌿 Què vol aconseguir el procés?
- Detectar el coneixement, informació i expectatives existents en relació al territori.
- Generar un espai de confiança i de col·laboració.
- Definir un model de Parc Natural el més consensuat possible, d’acord amb els objectius específics del Pla
🌿 Quin impacte tindrà aquest procés?
Permetrà redactar un Avanç del Pla més ajustat a les necessitats i expectatives existents, i basat en un coneixement més exhaustiu i contrastat.
El document d’Avanç del Pla estableix:
- els objectius i estratègies del Pla de protecció
- les propostes/alternatives inicials d’ordenació
- la descripció de les característiques bàsiques de la proposta d’ordenació escollida, tan elaborada i acabada com sigui possible
🌿 Qui pot participar en aquest procés participatiu?
👥Membres dels òrgans i espais estables de participació existents al Parc: representants del món local i d'altres administracions implicades, persones expertes relacionades amb la recerca, representats d’entitats i agents econòmics del territori.
👤 Tota persona interessada que vulgui aportar el seu coneixement i experiència en aquesta redacció de l'Avanç del Pla a través d'aquest portal.
🌿 Com es pot participar?
👥 Assistint als tallers organitzats en el marc dels espais estables de participació, adreçats a les persones que en formen part.
🖥️ Mitjançant aquesta plataforma Participa311: on hi ha la informació i les eines necessàries per fer les seves aportacions. Es podran presentar aportacions (a la secció PARTICIPA FENT APORTACIONS I PROPOSTES) i/o respondre un qüestionari (a la secció PARTICIPA OMPLINT L'ENQUESTA).
🏠 Per facilitar la participació digital, hi haurà un punt físic d’accés al portal Participa 311 amb personal de suport a l’Oficina del Parc: Masia Mariona. Ctra. BV-5119, km 2, Mosqueroles. Fogars de Montclús. Estarà habilitat de dilluns a diumenge de 9:30 a 15:30h, durant els períodes d’aportacions de diagnosi (novembre-desembre 2022) i de propostes (maig-juny 2023).
🛠️ Organitzant i/o participant en sessions autogestionades per part d’entitats, grups de persones o col·lectius que vulguin fer una reflexió col·lectiva per fer aportacions al procés.
Share: